Cum funcționează panourile de încălzire cu infraroșu

Total
0
Shares

Încălzitoarele cu infraroșu se deosebesc de alte tipuri de dispozitive de încălzire prin aspectul lor elegant, economia de energie și consumul redus. În mod obișnuit, un încălzitor cu infraroșu este un panou de încălzire ultra-subțire. Acesta poate fi instalat fie pe podea, fie montat pe un perete sau pe tavan. Așadar, cum funcționează încălzitoarele cu panouri cu infraroșu și cum se încălzește o cameră cu ajutorul acestora?

Mod ecologic și natural de încălzire

Încălzirea spațiilor cu infraroșu este cea mai ecologică și naturală metodă de încălzire, având o acțiune similară cu cea a căldurii solare. În acest fel, obiectele sunt cele care sunt încălzite, și nu aerul din încăpere.

Toate celelalte metode de încălzire (baterii de încălzire centrală, încălzitoare cu ulei etc.) funcționează prin încălzirea prin convecție a maselor de aer. Convecția are loc datorită mișcării maselor de aer, când aerul încălzit se ridică, iar aerul rece (încă neîncălzit) coboară până la dispozitivul de încălzire, primind și el căldură de la acesta și urcând apoi. Acesta este modul în care masele de aer circulă în încăpere.

În viața de zi cu zi, o temperatură confortabilă a aerului este de obicei necesară doar în treimea centrală și inferioară a camerei. Un panou cu infraroșu nu încălzește spațiul din jur, acest dispozitiv transmite căldura direct obiectelor și suprafețelor: podele, mobilier. Căldura este transferată de la obiectele încălzite la аir în mod indirect. Încălzirea zonei începe de jos, oferind imediat o temperatură confortabilă acolo unde locuitorii sunt cei mai activi și prezenți.

Cum funcționează panourile cu infraroșu? Principiul încălzirii cu infraroșu este acela în care căldura este transferată în valuri de la dispozitiv direct la lucrurile și suprafețele mai reci, fără pierderi de căldură în spațiul gol. Aceasta este o cale directă de transfer de căldură. Depinde foarte mult de caracteristicile diferitelor lucruri pentru a absorbi căldura și a asigura transmiterea ei ulterioară. Majoritatea materialelor utilizate în interior (beton, metale, apă) au o capacitate mare de a absorbi căldura și de a o radia înapoi în încăpere, devenind astfel o sursă de căldură.

Un încălzitor cu infraroșu distribuie căldura către obiecte, care apoi transferă căldura. Astfel, aerul este încălzit de energia de convecție a acestor obiecte încălzite. Acest lucru permite utilizatorului unui încălzitor cu infraroșu să consume mai puțină energie și să simtă căldura mai repede în comparație cu alte metode de încălzire, cum ar fi încălzitoarele cu ulei și cele cu convecție.

Tehnologia de încălzire cu infraroșu asigură o eficiență energetică maximă – 100%, fără pierderi de căldură.

Lungime de undă IR

Există panouri IR cu unde scurte și cu unde lungi. Unda scurtă este utilizată în întreprinderile de mari dimensiuni. Acestea se caracterizează printr-o încălzire de peste 300 ºС.

În viața de zi cu zi, pentru locuințe și birouri, panourile cu infraroșu care emit unde lungi sunt mai frecvente. Astfel de unde sunt mai “moi”, oferind o temperatură confortabilă în camerele de locuit, cu beneficii pentru sănătate și bunăstare.

Principalele beneficii ale panourilor cu infraroșu

1. Economisire de energie.

Consumul redus de energie se datorează mai multor motive. În primul rând, nu există pierderi de energie pentru încălzirea aerului. În al doilea rând, radiația IR reduce temperatura generală a spațiului cu 3-5 ºС, ceea ce economisește până la 25% din energie. Adică, temperatura aerului este resimțită în medie cu 5 grade mai mare decât cea indicată de termometru. Acesta este efectul încălzirii obiectelor și persoanelor din încăpere.

În plus, economisirea energiei electrice și a banilor poate fi realizată cu modelele inteligente de încălzitoare cu infraroșu prin monitorizarea statisticilor și crearea unui program de lucru, reglarea și menținerea temperaturii de încălzire. Astfel, dispozitivul funcționează doar atunci când este necesar și utilizează energia electrică consumată cu o eficiență de 100%.

De exemplu, un astfel de model de încălzitor inteligent cu infraroșu poate fi găsit în portofoliul de produse AENO. Tehnologia de încălzire cu infraroșu și opțiunile inteligente pot reduce costurile de energie electrică cu până la 50% cu încălzitorul inteligent Premium Eco AENO.

2. Nu uscați aerul și nu ardeți aerul.

Panourile cu infraroșu vă permit să mențineți nivelul natural de umiditate din încăpere. Acest lucru este asigurat de o încălzire delicată care încălzește obiectele, nu aerul.

3. Nu ridicați praful, deoarece nu există convecție.

Acest lucru este important pentru persoanele care suferă de alergii, deoarece praful conține de obicei elemente alergene. Atunci când se mișcă activ în aer, ajungând în tractul respirator atunci când sunt inhalate, acestea afectează bunăstarea unei persoane.

4. Lucrați în liniște, fără zgomot.

Funcționarea silențioasă vă permite să instalați panouri cu infraroșu în dormitor pentru un somn confortabil.

5. Impactul pozitiv asupra bunăstării unei persoane.

Există o opinie conform căreia căldura generată de încălzitoarele cu infraroșu ajută persoanele care suferă de boli articulare. Aceasta încălzește bine corpul uman, în urma căreia inflamațiile și durerile scad și dispar.

Razele infraroșii (IR) stimulează și îmbunătățesc circulația sângelui. Atunci când razele infraroșii cu unde lungi ating pielea, receptorii acesteia sunt stimulați. Hipotalamusul reacționează la acest lucru, mușchii netezi ai vaselor se relaxează, ca urmare a faptului că acestea se dilată.

Instalare ușoară

Panourile de încălzire cu infraroșu sunt instalate cel mai bine într-un mod care permite fluxului de unde infraroșii să nu întâlnească obstacole în calea sa. Cel mai bun loc de instalare va fi unul care nu are în apropiere mobilier sau elemente de decor.

De regulă, instalarea panoului nu este dificilă și nu necesită abilități speciale. Există mai multe tipuri de instalare a panourilor cu infraroșu:

– Pe podea, pe picioare sau pe roți

Acesta este un mod clasic de a instala un încălzitor cu infraroșu, cel mai simplu și nu necesită instalare suplimentară.

– Încadrarea în suporturi interioare

Pentru o astfel de instalare, se folosesc de obicei panouri cu infraroșu de formă lungă și îngustă, care sunt montate în partea de jos a pereților (la limita cu podeaua), sub pervazurile ferestrelor, în suport etc.

– Pe perete

Acestea sunt de obicei instalate în centrul peretelui. În același timp, acestea pot fi utilizate nu numai în camere uscate, de locuit, ci și în spații comerciale, cum ar fi depozitele – chiar și cu umiditate ridicată. Panourile IR nu se tem de umiditatea ridicată a aerului, ele pot fi plasate chiar și în terase deschise etc.

– Pe tavan

Montat pe un sistem de plafon suspendat. Acest lucru asigură o circulație neîngrădită a fluxurilor de radiații infraroșii și o distribuție uniformă a căldurii.

Proiectare funcțională

Panourile cu infraroșu sunt ultra-subțiri și pot fi utilizate în funcție de tipul de montare, cu diferite opțiuni de montare: picioare pentru montarea pe podea, suporturi pentru montarea pe perete și elemente de fixare speciale pentru montarea pe tavan.

De exemplu, încălzitorul Premium Eco Smart Heater AENO este fabricat din materiale ecologice: sticlă călită, picioare și accesorii din aluminiu natural. Modelul AENO este disponibil și în culorile alb și negru, pentru a se potrivi cu orice interior.

Rezumat

Panourile cu infraroșu reprezintă o nouă generație de sisteme de încălzire moderne, cu un consum de energie economic și eficiență ridicată. Acesta asigură încălzirea sigură și convenabilă a unei locuințe sau a unui birou, cu un efort financiar minim. Utilizatorul nu va întâmpina niciun dezavantaj semnificativ la instalarea sau utilizarea panourilor, deoarece acestea pur și simplu nu există.

Există o gamă largă de panouri cu infraroșu pe piață și fiecare poate alege opțiunea în funcție de cererea și nevoile sale. Cea mai versatilă soluție poate fi un încălzitor cu infraroșu cu mai multe opțiuni de montare. Un astfel de model inteligent este oferit, de exemplu, de AENO. Telecomanda inteligentă face ca utilizarea să fie și mai convenabilă (mai ales atunci când este montat pe perete sau pe tavan) – toate setările pot fi efectuate într-o aplicație mobilă pe un smartphone: porniți și opriți încălzitorul, setați temperatura și creați un program de lucru și multe altele. Pentru a afla mai multe despre Premium Eco Smart Heater AENO, vă rugăm să urmați link-ul: https://seasonal.aeno.com/ro/heater/

Doriți să cumpărați acest produs?

Consultați lista comercianților din țara dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like