Τι είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων | AENO

Total
0
Shares

Σύμφωνα με έρευνα της IoT Analytics, στο τέλος του 2021 – αρχές του 2022, υπήρχαν ήδη 12,2 δισεκατομμύρια συσκευές IoT παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 8% μέσα στο έτος. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων δεν είναι μόνο οι έξυπνες οικιακές συσκευές με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω εφαρμογής από smartphone ή φωνητικών βοηθών, που έχουμε ήδη συνηθίσει. Η τεχνολογία IoT χρησιμοποιείται στο λιανικό εμπόριο, στα logistics και τις μεταφορές, στα συστήματα οδικής πλοήγησης, στην ιατρική, στις κατασκευές, ακόμη και στη γεωργία για την παρακολούθηση των συνθηκών του εδάφους και της υγρασίας. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων έχει γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής. Θα θέλατε να μάθετε τι είναι το IoT, πώς λειτουργεί και γιατί κάνει τη ζωή μας πιο άνετη;

Τι είναι το Διαδίκτυο των πραγμάτων με απλά λόγια;

Η έννοια του «Διαδικτύου των πραγμάτων» (συντομογραφία IoT) είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων συσκευών που συνδέονται στο Διαδίκτυο και αλληλεπιδρούν ανταλλάσσοντας πληροφορίες μέσω ενός δικτύου, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης επαφής με έναν υπολογιστή ή άλλους ανθρώπους.

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων περιλαμβάνει τις φυσικές συσκευές («πράγματα»), το ειδικό λογισμικό, τις τεχνολογίες, τα πρωτόκολλα και τους τρόπους σύνδεσης με το δίκτυο, τα λαμβανόμενα και μεταδιδόμενα δεδομένα (big data) που μπορούν να συλλεχθούν, να αναλυθούν και να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των λειτουργιών. Το IoT συνήθως διακρίνεται σε καταναλωτικό IoT και βιομηχανικό IoT. Ο κλάδος του έξυπνου σπιτιού συνδέεται στενά με το καταναλωτικό ΙοΤ.

Πώς λειτουργεί το Διαδίκτυο των πραγμάτων;

Το οικοσύστημα του IoT χτίζεται από έξυπνες συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, οι οποίες χρησιμοποιούν ενσωματωμένα στοιχεία (επεξεργαστές και αισθητήρες) για να συλλαμβάνουν, να συσσωρεύουν και να εργάζονται με δείκτες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι συσκευές IoT ανταλλάσσουν τα δεδομένα αισθητήρων που συλλέγονται με τη σύνδεσή τους με τον κόμβο, όπου οι πληροφορίες είτε αποστέλλονται απευθείας στην αποθήκευση στο cloud είτε επεξεργάζονται και αναλύονται επιτόπου. Οι εν λόγω έξυπνες συσκευές εκτελούν τις περισσότερες από τις λειτουργίες τους χωρίς άμεση ανθρώπινη παρέμβαση, αφού διαμορφωθούν με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνουν η μία από την άλλη. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες, στατιστικά στοιχεία δεδομένων και να αλλάζει τις ρυθμίσεις μόνος του.

Τα πρωτόκολλα σύνδεσης, ο τύπος δικτύου και οι επικοινωνίες που χρησιμοποιούνται με αυτές τις διάφορες συσκευές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα IoT και τις τεχνολογικές και λειτουργικές δυνατότητές της.

Το IoT χρησιμοποιεί τεχνολογίες αποθήκευσης στο νέφος, τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μηχανικής μάθησης για να απλοποιήσει και να επιταχύνει τη διαδικασία συλλογής δεδομένων και να αυτοματοποιήσει και να βελτιστοποιήσει τις αναλύσεις.

Γιατί είναι σημαντικό το Διαδίκτυο των πραγμάτων;

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων διευκολύνει τη ζωή μας, μας βοηθά να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας πιο αποτελεσματικά και καταργεί μεγάλο μέρος της ρουτίνας. Οι λύσεις IoT μπορούν όχι μόνο να κάνουν το σπίτι «έξυπνο» με τη βοήθεια των συστημάτων Smart Home, αλλά και να αυτοματοποιήσουν τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Το IoT παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες b2b να παρακολουθούν τις διαδικασίες, παρέχοντας πληροφορίες για τα πάντα στην εταιρεία: από το επίπεδο απόδοσης του εξοπλισμού μέχρι τη δομή των logistics.

Οι έξυπνες λύσεις δίνουν στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να αυξήσουν το επίπεδο αυτοματοποίησης των διαδικασιών και να μειώσουν το κόστος. Όλα αυτά μειώνουν γενικά το κόστος παραγωγής και μεταφοράς και βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών.

Γιατί χρειάζεται το Διαδίκτυο των πραγμάτων και πού χρησιμοποιείται;

Πολλές εταιρείες σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων χρησιμοποιούν τεχνολογίες IoT για να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να κατανοήσουν καλύτερα τους πελάτες και να βελτιώσουν τη συνολική επιχειρηματική απόδοση.

Τα οφέλη που παρέχουν οι λύσεις που βασίζονται στο IoT μπορεί να είναι είτε μοναδικά για κάθε κλάδο είτε καθολικά. Οι τεχνολογίες IoT βοηθούν στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων:

  • αυτοματοποιήστε τις διαδικασίες παραγωγής και παρακολουθήστε την πρόοδο των επιχειρηματικών έργων
  • να παρακολουθεί και να αναλύει τη συμπεριφορά των πελατών για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών
  • να παρακολουθεί την εργασία των εργαζομένων και να παρακολουθεί την εφαρμογή των KPI
  • να ενσωματώνουν και να προσαρμόζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα
  • να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων είναι πιο διαδεδομένο στους τομείς της μεταποίησης, των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπου χρησιμοποιούνται αισθητήρες και άλλες έξυπνες συσκευές. Οι τεχνολογίες IoT έχουν επίσης βρει επιλογές για αποτελεσματική χρήση στη γεωργία, για την αυτοματοποίηση της διαχείρισης των αστικών υποδομών. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς, όπως η ιατρική και το λιανικό εμπόριο.

Γεωργία

Τα έξυπνα συστήματα που βασίζονται σε τεχνολογίες IoT βοηθούν στον έλεγχο και τη διατήρηση του επιθυμητού επιπέδου πολλών δεικτών: φωτισμός, θερμοκρασία, υγρασία αέρα και εδάφους, οξύτητα του εδάφους στους αγρούς. Όλα αυτά τα δεδομένα συλλέγονται με τη χρήση συνδεδεμένων αισθητήρων. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αυτοματοποίηση των συστημάτων άρδευσης – αυτόματου ποτίσματος.

Έξυπνες πόλεις

Σε μια έξυπνη πόλη, η ανάπτυξη και η κλιμάκωση των συστημάτων IoT: έξυπνος φωτισμός δρόμων, έξυπνοι μετρητές κοινής ωφέλειας, συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας και παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιτρέπουν τη μείωση της κυκλοφορίας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής κατάστασης.

Οι έξυπνοι αισθητήρες και η βιντεοεπιτήρηση χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των αστικών υποδομών. Αυτό επιτρέπει τη βελτιστοποίηση του κόστους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού.

Ο οικιακός και ο βιομηχανικός αυτοματισμός επιτρέπουν τη χρήση του IoT για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των μηχανολογικών και ηλεκτρικών συστημάτων σε κτίρια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αποθήκες. Τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων στις έξυπνες πόλεις μπορούν να συμβάλουν στη σημαντική μείωση των αποβλήτων και της κατανάλωσης ενέργειας.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί με αισθητήρες που καθορίζουν την ποσότητα του φωτός που απαιτείται με βάση τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο δωμάτιο. Μπορείτε επίσης να αυτοματοποιήσετε τη διατήρηση μιας άνετης θερμοκρασίας – να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό σε μια συγκεκριμένη υψηλή θερμοκρασία ή αν ο αισθητήρας ανιχνεύσει ότι το δωμάτιο είναι γεμάτο κόσμο. Η θέρμανση στο γραφείο μπορεί να απενεργοποιείται αυτόματα όταν ένας εργαζόμενος φεύγει για το σπίτι του.

Εφοδιαστική και μεταφορές

Οι τεχνολογίες IoT καθιστούν δυνατή τη βελτιστοποίηση της παράδοσης αγαθών και της λειτουργίας του συστήματος μεταφορών. Η εφαρμογή τους παρέχει παρακολούθηση των παραμέτρων λειτουργίας του εξοπλισμού, των διαδρομών και της θέσης.

Τα εργαλεία που βασίζονται στο IoT παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα σχετικά με την κίνηση ενός αντικειμένου (αυτοκίνητο ή φορτηγό) και συντονίζουν την πλοήγηση.

Τα ίδια τα αυτοκίνητα μπορούν επίσης να είναι εξοπλισμένα με ειδικούς αισθητήρες – για παράδειγμα, οι αισθητήρες μπορούν να αναφέρουν το επίπεδο πίεσης των ελαστικών ή τη ζημιά στα ελαστικά, ώστε ο οδηγός να μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα εγκαίρως.

Έξυπνο σπίτι

Από τη σκοπιά του μαζικού καταναλωτή, αυτός είναι ίσως ο πιο κατανοητός τομέας εφαρμογής των τεχνολογιών IoT. Περιλαμβάνει έξυπνες οικιακές συσκευές που ελέγχονται μέσω ενός smartphone: ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες, επεξεργαστές τροφίμων, ψυγεία και βραστήρες- και ολόκληρα έξυπνα οικιακά συστήματα με αισθητήρες υγρασίας αέρα, καπνού και ανοίγματος πόρτας, εξοπλισμένα με συνδεδεμένες συσκευές θέρμανσης, φωτισμού και άλλες συσκευές. Όλες αυτές οι έξυπνες συσκευές μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους και να λειτουργούν σύμφωνα με προκαθορισμένα σενάρια. Ένα έξυπνο οικιακό σύστημα μπορεί να συνδυάζει πολλές συσκευές και διαμορφώσεις για την αλληλεπίδρασή τους ταυτόχρονα. Συνήθως, οι έξυπνες συσκευές μπορούν να συνδεθούν σε έναν κόμβο ή δρομολογητή και να διαμορφωθούν ήδη στην εφαρμογή στο smartphone σας. Για παράδειγμα, να ανάβει πάντα το φως στο διάδρομο όταν ανοίγετε την εξώπορτα και ανιχνεύετε κίνηση. Μπορούν επίσης να παρέχονται προγράμματα λειτουργίας για τη θέρμανση, τον υγραντήρα, τη ρομποτική σκούπα και το κλιματιστικό. Στην αγορά οικιακών συσκευών, υπάρχει μια τάση προς την αγορά έξυπνων συσκευών, επειδή αφαιρούν σημαντικό μέρος της ρουτίνας από ένα άτομο και κάνουν τη ζωή πιο άνετη.

Φάρμακα

Το Διαδίκτυο των ιατρικών πραγμάτων (IoMT, Smart Health) είναι η υποδομή έξυπνων συσκευών, ειδικών προγραμμάτων και εφαρμογών, υπηρεσιών. Το IoMT διευρύνει τις δυνατότητες της παραδοσιακής ιατρικής και επιτρέπει στους γιατρούς να παρέχουν φροντίδα εξ αποστάσεως, συλλέγοντας παράλληλα μια επαρκή βάση για την κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Οι έξυπνες συσκευές και οι λύσεις IoT στην ιατρική μπορούν να είναι δύο ειδών:

  • επαγγελματίας για γιατρούς και κλινικές
  • συσκευές χρήστη

Οι έξυπνες συσκευές για την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας είναι πολύ διαφορετικές: wearable gadgets (fitness trackers, έξυπνα ρολόγια) και αισθητήρες, μετρητές αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παλμών. Όλα αυτά συλλέγουν και συσσωρεύουν πληροφορίες. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό να κάνει ακόμη και εξ αποστάσεως διάγνωση και να προτείνει ένα σχέδιο θεραπείας. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να εισάγει δεδομένα σε ειδικές εφαρμογές γυμναστικής και να παρακολουθεί μόνος του τους δείκτες υγείας του για να λαμβάνει online συμβουλές και συστάσεις που παράγονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Εκτός από την άμεση παρακολούθηση της κατάστασης των ασθενών, τα έξυπνα συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα νοσοκομεία, για παράδειγμα, για τη διαχείριση των αποθεμάτων φαρμάκων.

Λιανική πώληση

Το λιανικό εμπόριο έχει ευρείες προοπτικές για την εφαρμογή του Διαδικτύου των πραγμάτων. Οι τεχνολογίες IoT συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της λογιστικής αποθήκης, στον έλεγχο της εφοδιαστικής εφοδιαστικής, στην αποτελεσματικότερη αλληλεπίδραση με τους πελάτες και στη βελτίωση της εργονομίας του χώρου και των διαδικασιών στους χώρους πώλησης.

Βιομηχανικό IoT

Το βιομηχανικό διαδίκτυο των πραγμάτων (IIoT) καλύπτει πολλούς κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια. Αυτή η κατεύθυνση σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε τις διαδικασίες παραγωγής στα εργοστάσια, να αυτοματοποιήσετε τη λειτουργία των ρομποτικών συστημάτων και να μειώσετε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των πόρων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εφαρμογής τεχνολογιών IoT

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών IoT και η ολοένα και βαθύτερη εισαγωγή τους στην καθημερινή ζωή διευρύνουν τις ανθρώπινες δυνατότητες σε πολλούς τομείς, αναθέτοντας μέρος της ρουτίνας σε ανεξάρτητη εκτέλεση από έξυπνα συστήματα. Κύρια πλεονεκτήματα των λύσεων IoT:

  • προσβασιμότητα των πληροφοριών από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή από τη συσκευή του χρήστη
  • την ενορχηστρωμένη εργασία των συνδεδεμένων έξυπνων συσκευών και την ικανότητά τους να αλληλεπιδρούν σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο σενάριο χωρίς την άμεση συμμετοχή ενός ατόμου
  • μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων μέσω συνδεδεμένου δικτύου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων συσκευών ταυτόχρονα
  • αυτοματοποίηση διαδικασιών που συμβάλλει στη βελτίωση της άνεσης του σπιτιού ή της ποιότητας των επιχειρηματικών υπηρεσιών
  • απελευθέρωση του χρόνου του χρήστη

Ωστόσο, η αύξηση των ευκαιριών συνδέεται αναπόφευκτα με την αύξηση των κινδύνων. Ποιες δυσκολίες περιμένουν έναν μεμονωμένο χρήστη ή μια εταιρεία που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει τεχνολογίες IoT στις επιχειρηματικές ή παραγωγικές της διαδικασίες; Ακολουθούν ορισμένες πιθανές δυσκολίες και κίνδυνοι που είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη:

  • ασφάλεια των εμπιστευτικών πληροφοριών
  • η αύξηση του αριθμού των συσκευών IoT, η οποία θα δυσχεράνει τη συλλογή και τη διαχείριση των δεδομένων
  • ο κίνδυνος βλάβης όλων των συσκευών του συστήματος σε περίπτωση σφάλματος στη λειτουργία μιας από αυτές
  • η έλλειψη ενός ενιαίου διεθνούς προτύπου διαλειτουργικότητας για το IoT, και ως εκ τούτου οι συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών ενδέχεται να μην λειτουργούν πάντα σωστά μεταξύ τους

Ωστόσο, οι τεχνολογίες δεν μένουν στάσιμες και το βάθος της εφαρμογής του IoT σε διάφορους κλάδους, μαζί με την ανάπτυξη των τεχνολογιών cloud, αυξάνεται συνεχώς.

Σας προσφέρουμε να ξεκινήσετε τη γνωριμία σας με το IoT από την κατεύθυνση Smart Home και τις έξυπνες οικιακές συσκευές AENO, οι οποίες διευκολύνουν τη ρουτίνα των οικιακών εργασιών και βοηθούν να γίνεται η ζωή πιο άνετη καθημερινά. Μπορείτε να εξοικειωθείτε με τη γκάμα των προϊόντων της μάρκας στον σύνδεσμο: https://aeno.com/el

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Ποια ασύρματη ηλεκτρική σκούπα να επιλέξετε; | AENO

Η ασύρματη ηλεκτρική σκούπα είναι ένα εύχρηστο εργαλείο καθαρισμού. Είναι συμπαγής και φορητή, δεν περιορίζει την περιοχή καθαρισμού από το μήκος του καλωδίου και την εγγύτητα μιας πρίζας στο δωμάτιο.…
View Post

Οφέλη για την υγεία από τις θερμάστρες υπερύθρων

Η σύγχρονη τεχνολογία συνειδητοποιεί τα πλεονεκτήματα ευεξίας των θερμαντήρων υπερύθρων . Πέρα από το ότι είναι ασφαλή, τα υπέρυθρα κύματα βρίσκουν ιατρική χρήση στη θεραπεία και στις διαδικασίες αποκατάστασης. Η…
View Post

Πώς να επιλέξετε μια ηλεκτρική ψησταριά – τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε μια ψησταριά

Το φαγητό που παρασκευάζεται σε μια ηλεκτρική σχάρα είναι νόστιμο και υγιεινό και η προετοιμασία του δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Όλο και περισσότερα διαφορετικά μοντέλα εμφανίζονται στην αγορά επειδή η…
View Post