Într-o bucătărie modernă, un cuptor este un aparat de gătit esențial. Un cuptor excelent permite gatire unei game incredibile de preparate. Puteți găti pizza făcută în casă, curcan sau pui, plăcintă sau prăjituri. Pe rafturile magazinelor și în cataloagele online există o varietate mare de cuptoare de la diverse mărci.
Așadar, cum să cumpărați un cuptor? Ce tipuri de cuptoare există și cum se diferențiază? Ce cuptor să alegeți pentru bucătăria de acasă? În acest articol veți găsi un ghid despre cum să cumperi un cuptor potrivit.
Tipuri de cuptoare
Ca întotdeauna, stabiliți tipul de cuptor de care aveți nevoie înainte de a cumpăra, iar acest lucru nu poate fi atât de simplu pe cât pare. Poate fi un aragaz care combină plita cu un cuptor, un cuptor incorporat sau un cuptor separat. Un panou de control cu funcțiile necesare se află de obicei pe partea frontală a unui cuptor. Principala diferență dintre cuptoare este modul în care sunt conectate și încălzite: folosind electricitate sau gaz. Există cuptoare separate și cuptoare încorporate, în funcție de tipul de instalare.
Cuptoare electrice vs cuptoare cu gaz
Cuptoarele electrice sunt mai moderne și mai tehnologizate, sigure în utilizare, funcționale și cu posibilitatea de a utiliza diferite moduri de control. Cuptoarele cu gaz sunt mai ieftine și considerate durabile, dar au doar controale mecanice și prezintă riscurile de incendiu și scurgeri de gaz. Care sunt avantajele și dezavantajele acestor tipuri de cuptoare?
Cuptoare electrice
În primul rând, cuptoarele electrice sunt potrivite pentru apartamente și case unde nu există conexiune la gaz. Acesta este cela mai bună opțiune pentru casele de la țară sau camere separate fără o bucătărie bine echipată. De obicei, în configurarea de bază, cuptoarele electrice sunt echipate cu un termostat care menține temperatura la același nivel. Există modele cu timer și programe preinstalate. De obicei, există mai multe niveluri interioare pentru plasarea tăvii cu preparate. Aceasta vă permite să alegeți locația optimă pentru fiecare produs. Mâncarea este prăjită și coaptă uniform.
Cuptoarele cu gaz
Cuptoarele cu gaz sunt potrivite pentru apartamente și case unde există alimentare cu gaz din rețea. Arzătoarele sunt amplasate la baza cuptorului. Astfel, mâncarea este încălzită de jos. Acest lucru poate cauza gătire neuniformă și arderea alimentelor. De obicei, cuptoarele cu gaz au o funcționalitate de control foarte limitată: aprinderea și selectarea intensității alimentării cu gaz și căldură. Modelele moderne au un sistem suplimentar de control al gazului care previne scurgerile de gaz atunci când flacăra se stinge.
Pro si Contra
Cuptor electric | Cuptor cu gaz | |
Pro | + Economie (clasa minimă de eficiență energetică A) + Funcționalitate avansată (timer, diferite opțiuni de temperatură, programe presetate) + Calitatea gătitului (multiple elemente de încălzire asigură o mai bună calitate a gătitului) + Siguranță (fără flacără deschisă și fără posibilitate de aprindere; fără scurgeri de gaz) | + Cost redus + Ușurință în utilizare + Durabilitate |
Contra | – Nu funcționează în cazul întreruperilor de curent | – Doar control mecanic – Fără opțiuni suplimentare (timer, programe presetate) – Furnizarea căldurii doar de jos și posibilitatea de a arde alimentele – Risc de scurgere de gaz – Risc de incendiu |
Cuptoarele electrice: tipuri și caracteristici
Există două tipuri principale de cuptoare electrice: standard și cu convecție.
Tipurile standard de cuptoare electrice funcționează cu căldura emisă pentru a găti preparatele. Cuptoarele electrice cu convecție lucrează cu aer cald care circulă în jurul alimentelor din toate părțile pentru a le pregăti uniform.
De regulă, cuptoarele electrice cu convecție sunt mai scumpe decât celelalte tipuri. Acest lucru este justificat de prăjirea mai bună a preparatelor gătite, fie că este vorba de carne sau de patiserie.
Cuptoarele încorporabile: tipuri și specificații
Avantajul aparatelor încorporabile este capacitatea de a se potrivi în interiorul bucătăriei. Modelele acestui tip de cuptoare sunt integrate în mobilierul de bucătărie prin design-ul lor.
Cuptorul încorporabil simplu | Cuptorul dublu încorporabil |
Cuptorul încorporabil simplu este un model popular și foarte căutat. Astfel de electrocasnice pot fi plasate adaptiv sub blatul de bucătărie sau deasupra, la nivelul ochilor. Acestea sunt modele destul de compacte, dar și cu capacitate limitată. Dacă locuiți singur sau nu gătiți des, atunci acest model este ideal care se potrivește în interiorul bucătăriei. | Cuptorul dublu încorporabil este perfect pentru familii mari sau pentru bucătarii profesioniști care pregătesc multe feluri de mâncare diferite. Cele două secțiuni ale cuptorului vă permit să gătiți în cuptorul superior un preparat, în timp ce în cuptorul inferior se gătește altceva. Acest tip de dispozitiv ocupă mai mult spațiu, deși este încorporat în interior. De asemenea, acest model are o capacitate crescută. |
Ce să verifici pentru alegerea unui cuptor
Este dificil să faci alegerea potrivită într-o gamă largă de cuptoare. Care este diferența dintre cuptoarele de același tip? Cum să alegi un cuptor bun? La ce să te uiți atunci când cumperi un cuptor? La ce caracteristici și specificații să acorzi o atenție deosebită atunci când alegi un cuptor?
Verifică și memorează acest ghid care te ajută să alegi cuptorulu elctric potrivit pentru tine. Verificarea caracteristicilor cheie pentru alegerea unui bun cuptor!
Dimensiuni și capacitate
Există diferite dimensiuni de cuptoare pe piață. Lățimea poate varia de la 45 la 90 cm, înălțimea poate ajunge la 110 cm, adâncimea este de 35-70 cm. De regulă, cu cât cuptorul este mai mare, cu atât capacitatea acestuia este mai mare. De exemplu, dimensiunile cuptorului electric EO1 AENO sunt de 38 x 53 x 30 cm, cu o capacitate de 30 de litri, iar o pizza cu un diametru de până la 32 cm poate fi plasată cu ușurință în interior.
Trebuie să vă ghidați și încadrați în spațiul din interiorul casei și de necesitățile dvs. atunci când alegeți un cuptor. Dacă aveți o familie mare și gătiți mult în cuptor, atunci este mai bine să căutați un dispozitiv cu o capacitate crescută. Dacă locuiți singur într-un apartament de tip studio în oraș și utilizați cuptorul de câteva ori pe lună, atunci puteți încerca să potriviți cel mai mic cuptor în interior.
Tipul de grătar
Cuptoarele electrice sunt echipate cu unul dintre cele două tipuri de grătare: grătar electric sau grătar cu infraroșu. Un dispozitiv cu grătar cu infraroșu se încălzește și se răcește mai repede, prin urmare este considerat cel mai sigur și mai economic.
Modul de încălzire
Principalele tipuri de încălzire cu care operează cuptoarele sunt: încălzirea de jos, încălzirea de sus, încălzirea intensivă, grill și convecție.
EO1 AENO Electric Oven funcționează cu 6 moduri de încălzire pentru cea mai bună experiență culinară. Gama completă de funcții de încălzire include diferite combinații: încălzirea de sus, încălzirea de jos, încălzirea de sus și de jos, încălzirea de sus și de jos cu convecție, încălzirea de sus și de jos cu grill, încălzirea de sus și de jos cu convecție și grill.
Modelele moderne, cum ar fi EO1 AENO Electric Oven, oferă posibilitatea de a utiliza atât modurile de gill, cât și cele de convecție, în funcție de nevoie. În modul grill puteți găti pește și piept de pui delicios și suculent, sau fripturi fără a folosi ulei. Modul de convecție, prin circulația aerului încălzit, va asigura prăjire uniformă din toate părțile și din interior, fără riscul de a arde marginile.
Clasa energetică
Cele mai economice dispozitive sunt A, A+, A++. Consumul de energie va depinde de modelul dvs.
Temperatura maximă
Preparatele se gătesc la temperaturi diferite, așa că este important să aveți o gamă largă de setări. În medie, gama de temperatură a dispozitivelor moderne poate fi de la 10°C până la 500°C. Multe preparate din carne se gătesc la o temperatură de 180-220°C. Prin urmare, 220 de grade este limita superioară minimă pentru temperatura maximă posibilă. EO1 AENO Electric Oven vă permite să setați temperatura în intervalul 38 °C – 230 °C. Acest lucru este suficient pentru utilizare confortabilă acasă.
Tip de design funcțional
Designul funcțional este o opțiune importantă la achiziționarea unui cuptor. Există două tipuri de uși pentru cuptor: culisante și pliante. O ușă culisantă este considerată mai sigură deoarece reduce riscul de arsuri, dar este mai incomodă pentru îndepărtarea preparatelor. Mecanismul cuptorului cu ușă pliantă poate fi direcționat de jos în sus sau de sus în jos.
De asemenea, merită să acordați atenție ghidajelor pentru instalarea tavii de copt. Este mai convenabil să utilizați cele care se extind simultan cu tava de copt.
Iluminarea este importantă. Este cel mai bine să alegeți un model cu o lumină de înaltă calitate. Acest lucru vă va scuti de a fi nevoit să priviți în cuptor frecvent și vă va permite să nu vă abateți de la tehnica corectă de gătit de fiecare dată când deschideți ușa.
De exemplu, modelul de cuptor AENO oferă atât iluminare pentru panoul de control tactil, cât și iluminare interioară.
Tip de control
Controlul mecanic este cel mai simplu tip. Nu oferă programe preinstalate. De regulă, este un buton rotativ (disc rotativ) pentru aprindere și selecția temperaturii. Este ușor de utilizat și rezistent la fluctuațiile de tensiune, dar lipsesc opțiunile suplimentare și posibilitatea configurărilor detaliate ale utilizatorului.
Controlul electronic, dimpotrivă, se caracterizează prin o varietate de moduri, funcții, opțiunea de setare a temperaturii și timpului exact. Poate fi implementat ca butoane rotative, butoane, afișaj digital cu afișarea datelor.
Controlul tactil, din punct de vedere al funcționalității, este similar cu tipul de control electronic. Există opțiuni pentru setarea temperaturii, a timer-ului și a modurilor presetate. Acest tip de cuptor vă permite să setați toți acești parametri utilizând afișajul tactil. Modelele fără butoane oferă o îngrijire mai ușoară. Nu se acumulează praf în exces, trebuie doar să ștergeți pentru curățenie completă.
EO1 AENO Electric Oven are controale intuitive pe panoul tactil. Utilizatorul poate face doar câteva atingeri pentru a selecta un mod de gătit sau setările personalizate. Ecranul arată programul automat selectat, temperatura și timpul de gătit.
Moduri de operare
Există două tipuri principale de programe de gătit: automate și personalizate.
Modul automat simplifică pregătirea preparatelor populare: setează automat parametri. Numărul de opțiuni variază. Modelul de cuptor AENO are 8 programe automate preinstalate pentru gătirea diferitelor tipuri de alimente: pâine, plăcintă, pizza, biscuiți, friptură, pui, moduri de decongelare.
Modul de setări personalizate necesită să setați singur toate condițiile de gătit, în funcție de capacitățile modelului dumneavoastră de cuptor: temperatură, timp, intensitatea furnizării de căldură. Cu controlul mecanic, de regulă, se poate seta doar temperatura și tipul de furnizare a căldurii. Cu controlul electronic, tactil și inteligent, rezultatul poate fi stocat cu ușurință în memoria dispozitivului cuptorului. Aceste setări se activează rapid data viitoare când gătiți.
Opțiunea de auto-curățare
Unele modele avansate de cuptoare au un mod de auto-curățare. Pentru a începe, trebuie doar să selectați modul corespunzător. Acest ciclu automat curăță cuptorul cu temperaturi ridicate. Opțiunea de auto-curățare facilitează întreținerea electrocasnicelor de bucătărie și eliberează utilizatorul de curățarea manuală.
Garantie
Verificați durata perioadei de garanție pentru modelul de cuptor selectat. Aceasta diferă în funcție de producător. AENO oferă o perioadă de garanție de până la 2 ani (24 de luni) pentru toate categoriile de produse, inclusiv pentru cuptoare.
Aflați mai multe despre caracteristicile cuptorului AENO în secțiunea de Bucătărie.
Doriți să cumpărați acest produs?
Consultați lista comercianților din țara dumneavoastră.