Ce este sous vide

Total
0
Shares

Principala tendință a bucătăriei moderne este alimentația sănătoasă. Există din ce în ce mai multe moduri diferite de a găti alimente delicioase și sănătoase. Este de preferat gătitul fără prăjire și fără fierbere, cum ar fi gătitul la aburi sau în vid. Sous vide este o astfel de tehnică modernă de gătit. Ce este sous vide? Care este avantajul acestui tip de preparare a alimentelor? Ce dispozitive să alegeți pentru gătitul sous-vide de acasă?

Deci, ce este gătitul sous vide? Sous vide este o modalitate de a găti alimente într-un ambalaj în vid. Tehnologia procesului provine din această definiție sous vide. Ingredientele sunt sigilate în prealabil într-o pungă de plastic sigilată. Aerul rămas este eliminat din pungă. După toate acestea, pachetul cu ingrediente este introdus în apă, a cărei temperatură nu depășește de obicei 70 – 100 °C. Cu alte cuvinte, acestea sunt cusute. Acest proces durează mai mult decât alte tipuri de tratare termică a alimentelor. Dar, datorită faptului că temperatura de gătire aici este mult mai mică, ajungeți să controlați bine procesul, evitând gătirea insuficientă sau excesivă.

Astăzi, pe piață sunt prezentate dispozitive speciale pentru gătitul sous-vide: mașini sous-vide și gadgeturi conexe – aparate de sigilat în vid. Un aparat de sigilare în vid este necesar pentru ambalarea într-o pungă de plastic cu eliminarea aerului din ea. Aparatul sous vide permite procesul de gătire.

Ce să gătești

Carnea, peștele, legumele și fructele de mare sunt preparate cu ajutorul sous vide. Nu puteți găti produse din făină crudă și cereale. Fiecare produs are propria temperatură și timp de gătire, trebuie să monitorizați cu atenție acest lucru.

Temperaturi și timpi aproximativi de gătire sous vide pentru diferite tipuri de mâncăruri

MâncăruriTemperaturaTimp
Pește+50 °C40-80 min
Friptură de vită fără os (medie)+58 °C45 – 90 min
Friptură de vită cu os (medie)+58 °Cde la 4 la 7 ore
Carne de porc (bine făcută)+70 °Cde la 3 la 3,5 ore
Piept de pui (bine făcut)+75 °Cde la 1 la 3 ore
Legume+85 °Cde la 2 la 3 ore

Top-3 Beneficii de gătit sous vide

1. Microelemente și vitamine utile

Sous vide vă permite să păstrați nutrienții și oligoelementele care se pierd de obicei în timpul gătitului.

Acest lucru este posibil datorită vidării, când oxigenul, care este de obicei implicat în reacțiile de oxidare, este eliminat din ambalaj. De asemenea, ajută la evitarea denaturării – pierderea valorii biologice a proteinelor din multe componente alimentare.

2. Suculență și textură naturală

Gătitul sous vide păstrează umiditatea naturală și aspectul natural al ingredientelor.

3. Gust și aromă

Condimentele pătrund mai adânc în mâncare, iar gustul și aroma devin mai intense. În cazul în care carnea este tare, gătitul prelungit la temperaturi scăzute o va face mai moale și mai fragedă prin hidroliza colagenului din țesutul conjunctiv pentru a forma gelatină.

Mituri vs adevăr

Întotdeauna există păreri diferite despre orice, și mai ales despre noile metode în orice domeniu. Tot ceea ce este nou este adesea întâmpinat cu temeri și stereotipuri. Haideți să risipim câteva mituri despre sous vide.

Calitatea tratamentului termic

Există o opinie conform căreia gătitul sous-vide în apă fierbinte se realizează la temperaturi atât de scăzute încât acest tratament termic nu este suficient pentru a distruge toți paraziții și bacteriile posibile.

Toate produsele care ajung la supermarket sunt supuse unui control sanitar, ceea ce înseamnă că nu trebuie să vă fie teamă de paraziți sau bacterii. În plus, bacteriile se înmulțesc atunci când alimentele se află la o temperatură cuprinsă între +4,4 și 60 °C. Prin urmare, este important ca toate ingredientele înainte de a găti sous vide să fie depozitate în frigider la o temperatură care să nu depășească +3 ° C.

De asemenea, pentru fiecare ingredient există recomandări privind timpul de gătire și trebuie respectate. De asemenea, puteți să sotați ușor ingredientele imediat după sous vide, astfel încât suprafețele exterioare să fie rumenite la o temperatură mai ridicată. După gătire, mâncarea trebuie consumată imediat sau răcită la +1 °C și apoi congelată.

Contactul plasticului cu alimentele

Unii se pot teme că punga de plastic poate elibera substanțe nocive atunci când este încălzită. De fapt, se recomandă utilizarea pungilor de plastic de calitate alimentară pentru aspirare. Acestea sunt suficient de sigure. Teama de plastic nu este justificată: în bucătăria noastră, vasele, tacâmurile și suprafețele pot conține plastic. Toate acestea destinate să vină în contact cu alimentele sunt testate și pot fi folosite.

Așadar, nu vă temeți de sous viding, mai ales atunci când folosiți dispozitive speciale – aparate sous vide care controlează modul corect de gătire, timpul de gătire și temperatura.

Mașini Sous vide pentru bucătăria de acasă

Ce este aparatul sous vide? Există două tipuri principale de aparate sous vide: aparatele de imersie cu circulație autonomă și cuptorul de apă staționar. Pentru modelele cu imersie, veți avea nevoie de un recipient special (oală) cu apă. Modelele cu cuptor de apă staționar au baie de apă încorporată.

În procesul de alegere a unui sous vide, trebuie să vă decideți mai întâi asupra a două întrebări principale:

  • Cât de des va fi utilizat dispozitivul?
  • Cât de multă mâncare intenționați să gătiți în acest mod?

Circulație de imersie autonomă compactă

Printre avantajele unui circulator de imersie autonom se numără faptul că acesta ocupă mai puțin spațiu și este potrivit pentru a lucra cu o mare varietate de recipiente.

Dezavantajul acestui tip de dispozitiv este evaporarea lichidului din recipient în timpul procesului de gătire. Dar acest lucru este ușor de rezolvat prin utilizarea unui capac special.

Pentru sous vide cu imersie, de obicei, este vorba despre puterea și volumul cu care se simte confortabil să lucreze. De exemplu, un sous vide submersibil de uz casnic de 800 W poate încălzi 20 de litri de apă în 45 de minute la 56°C.

Cuptorul cu apă

Pentru sous vide staționar ca și cuptorul cu apă, capacitatea este factorul principal. Pentru majoritatea sous vide-urilor staționare pentru uz casnic, aceasta nu depășește 12-13 litri.

Acestea oferă atât izolație termică, cât și o acoperire specială care împiedică evaporarea. De asemenea, sous-videle staționare au grătare speciale care vă permit să așezați rațional produsele (de exemplu, fripturile) în interior. În acest caz, utilizatorul este limitat la o anumită capacitate.

Ce tip de sous-vide să alegeți?

Dispozitivele circulatoare de imersie independente sunt mai compacte și mai versatile. Acestea vor fi cea mai bună alegere pentru gătitul la domiciliu.

Un astfel de dispozitiv este convenabil de depozitat și nu ocupă mult spațiu în bucătărie. Pentru un model de imersie, este important să acordați atenție următoarelor caracteristici: puterea, capacitatea recomandată pentru muncă, prezența modurilor pre-programate și a setărilor opționale.

De exemplu, puteți acorda atenție modelului sous vide marca AENO, cu o putere de 1200 W pentru încălzirea confortabilă de până la 15 litri de apă în timpul gătitului, cu 4 moduri automate diferite pentru diferite ingrediente. De asemenea, aparatul implică setarea manuală a temperaturii de la 20 la 95 °С și un timp de gătit de până la 100 de ore.

Cum să gătești

Gătitul alimentelor delicioase și sănătoase folosind tehnologia modernă sous-vide va fi ușor pentru dvs. cu ajutorul unor dispozitive speciale: un aparat de sigilare în vid și o mașină sous-vide.

1. Pregătiți ingredientele și împachetați-le într-o pungă de plastic.

2. Îndepărtați aerul cu un aparat special de sigilare în vid.

3. Fixați aparatul sous vide pe peretele recipientului de gătit cu ajutorul fixativului special.

4. Adăugați apă nu mai jos de marcajul “MIN” și nu mai sus de marcajul “MAX” de pe aparat.

5. Puneți punga cu ingrediente în apă.

6. Porniți aparatul sous vide și configurați setările necesare: temperatura și numărul de ore. Sau alegeți modul preprogramat dacă aveți un model de aparat inteligent. Apăsați start.

7. Așteptați până la sfârșitul gătitului. Scoateți alimentele cu cleștele pentru alimente numai după ce ați oprit aparatul. Scoateți aparatul sous vide după ce s-a răcit.

Unii bucătari din restaurante preferă să rumenească rapid carnea într-o tigaie fierbinte înainte de a o aspira, ceea ce îi conferă o aromă intensă de prăjire și, de asemenea, ucide bacteriile de la suprafață. Acest lucru poate fi folosit pentru prânzurile și cinele gătite acasă. După gătitul sous vide, este indicat să serviți și să mâncați imediat mâncărurile. În caz contrar, trebuie să le răciți și să le congelați pentru depozitare.

Gătitul în raport cu tehnologia culinară modernă sous vide în conformitate cu toate recomandările, condițiile și măsurile de siguranță în prezența dispozitivelor de bucătărie de înaltă tehnologie va fi o experiență plăcută pentru dvs. în gătitul alimentelor delicioase și sănătoase. Aparatele Sous vide și mașinile de sigilat în vid vor fi mari ajutoare în bucătăria dumneavoastră.

Aflați mai multe despre modelele acestor dispozitive de bucătărie în catalogul AENO:

Sous vide: https://aeno.com/ro/product/sous-vide-asv01

Aparat de vidat: https://aeno.com/ro/category/kitchen#vacuum-sealer

Doriți să cumpărați acest produs?

Consultați lista comercianților din țara dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like