Как да изберем електрическа скара – какво да търсим при избора на скара

Total
0
Shares

Храната, приготвена на електрическа скара, е вкусна, разнообразна и здравословна, а приготвянето ѝ не отнема много време. На пазара се появяват все повече и повече различни модели, защото търсенето на този продиукт расте. Всяка марка домакински уреди се стреми да предлага достъпни и първокласни модели. И така, коя електрическа скара да изберете? Кои са важните тънкости и на какво да обърнете специално внимание, когато сравнявате различните варианти? Как да изберем електрическа скара, така че тя да се превърне в надежден помощник в кухнята през цялата година? Можете да се доверите на популярната оценка, а можете да вземете за основа списък с ключоВите точки за оценка и самостоятелно да сравните предложенията на пазара, за да напраВите своя избор.

Видове грил

Електрическата скара се състои от едностранен или двустранен панел с нагревателен елемент, който се намира директно под повърхността, върху която продуктите за готвене се поставят, или се вгражда в нея. Такива грилове могат да бъдат с едностранни или двустранни работни панели.

Откритата електрическа скара има само една нагрята работна повърхност. В същото време площта ѝ обикновено позволява да се приготвят много неща наведнъж, но това предполага и нужда от доста по-големи размери. Поради размерите си този тип грил може да не се побере във всеки дом. Ако кухнята е със скромна квадратура, тогава е по-добре да помислите за алтернативен модел. Освен това храната се приготвя на подобен грил много по-бавно, тъй като трябва да я обръщате. Недостатъкът на този тип устройство е, че в процеса на готвене на мазно месо, риба или зеленчуци, по повърхностите на кухнята могат да се появят пръски. Това лесно се предотвратява чрез стъклен капак: можете да Виждате продуктите и да определяте оставащото нужно време за приготвяне, а мебелите и стените ще бъдат защитени от евентуални мазни пръски, сажди и др. Между другото, ако има капак, възможностите за готвене също се разширяват, защото става възможно не само да се пържи, но и да се задушава храна.

Затворената скара работи като преса, като съставките се “притискат” и се готвят от двете страни, но с цената на наличието на нагревателни елементи отгоре и отдолу. Това Ви позволява значително да ускорите процеса на готвене и да спестите време. Затвореният грил е идеален за пържоли: месото се запечатва от двете страни, запазвайки го сочно, така че ястието се приготвя не само бързо, но и вкусно, благодарение на тази технология. Модерният двустранен грил може лесно да се превърне в едностранен, тъй като панелите могат да се отварят на 180⁰. Моделите на AENO, например, разполагат с тази опция.

Освен това двустранният грил може да се използва като фурна, като се фиксира горният нагревател под ъгъл от 40⁰. Това е изключително удобно за приготвяне на сандВичи и пици. В този смисъл можем да кажем, че подобен грил е по-функционален и универсален за приготвяне на по-голям брой различни ястия.

Мощност и температура на нагряване

Мощността е важна характеристика, от която заВиси работата на електрическата скара. На пазара се предлагат както изключително икономични, но не особено мощни модели (700-800 W), така и такива с мощност 4400 W. Оптималното решение е грил с мощност около 2000 W. По-малките стойности на този параметър вече се отразяват на скоростта на нагряване и в резултат на това на готвенето. На моделите с ниска мощност можете да приготвяте всякакВи зеленчуци без проблеми, но не са особено подходящи за месо. По-мощните грилове консумират повече електроенергия. Електрическа скара с мощност 2000 W ще Ви помогне да приготвяте храната бързо и без да харчите допълнително електричество. Температурният режим е ключов фактор за приготвянето на много ястия, затова не бива да пропускате такъв важен фактор при избора на електрически грил като температура на работа. Можете да се фокусирате върху диапазона от минимална 150-190 °C до максимална температура на нагряване от 230-240 °C. Това ниво обикновено е достатъчно за приготвянето на голямо разнообразие от ястия на грил.

Панелът за готвене

При избора на домашна електрическа скара трябва да се обърне специално внимание на работната повърхност, върху която се приготвя храната. Тук има няколко съображения: материал, форма и функционалност. Чудесно е, ако работният панел е подВижен – това улеснява чистенето на грила след готвене. Между другото, такива плочи обикновено могат да се мият дори в съдомиялна машина. Ако работните повърхности са неподВижни, тогава е важно да се спазват мерките за безопасност при почистването им, защото изплакването им във вода бива невъзможно, но това не се отразява на процеса и качеството на приготвяне, а само на комфорта при грижата за оборудването.

Всяка опция за работната повърхност на електрическата скара има незалепващо покритие, така че да можете да готВите без масло. Смесените панели са изработени от метал: алуминий или сплав.

Някои от тях разширяват възможностите: двустранни работни повърхности. Това означава, че и двете страни могат да се използват за готвене. Тази възможност може да се намери при марката AENO, където подВижните панели са двустранни, като всяка страна е оформена по различен начин. Оребрената страна е идеална за готвене на пържоли, риба, морски дарове, зеленчуци, както и за сандВичи с характерните грил ленти. Плоската задна повърхност Ви позволява да се наслаждавате на различен тип храна: палачинки, бъркани яйца и омлети.

Важен фактор при избирането на панела за готвене е негоВият размер: обща квадратура и тегло. То оказва влияние върху начина, по който устройството се вписва в дома Ви, както и на мобилността, нужна при пътуване. Колкото по-тежък е панелът, толкова по-добре задържа топлината и съответно толкова по-малко топлина се губи. По този начин се свеждат до минимум възможните температурни нестабилности и отклонения от режима, необходим за приготвянето на дадено ястие.

Пълен комплект и допълнителни аксесоари

Стандартният комплект с електрическата скара включва тава за оттичане. Обикновено това е вградена подВижна конструкция. Мазнината, която се отделя по време на готвене, се стича в тази тава. Тя е удобна и е задължителен аксесоар, ако не искате да миете цялата кухня след приготвянето на вечерята. Излишната течност се събира в същата тава, за да сте сигурни, че ястието не е задушено или сварено, а изпържено.

Понякога заедно с основната работна повърхност, когато тя е подВижна, се доставят и допълнителни елементи – например лист за печене. Заменяйки го с обикновен панел, получавате не просто грил, а почти пълноценна фурна, което допълнително разширява кулинарния спектър на предлаганите ястия. С такъв пълен комплект става възможно да се приготвят дори сладкиши. Също така, на грила могат да се поставят допълнително и панели за гофрети.

Опцията “3 в 1” би била оценена от начинаещите, особено ако задачата им е да оборудват кухнята си възможно най-добре с минимално количество уреди. В други случаи е по-добре да се съсредоточите върху функцията за приготвяне на скара и пържене на храна, така че вградената тава за събиране на мазнина е достатъчна.

Тип управление: ръчно и електронно

Електромеханичното управление обикновено е представено чрез въртящи се копчета – регулатори на температурата и времето: трябва сами да зададете желаните температура и време, въз основа на рецептата на ястието и на базата на собствения си кулинарен опит. Това е класически тип ръчно управление, доста интуитивен, но бързо остаряващ с разВитието на технологиите. Ръчният режим изисква известно време за сВикване. Понякога се налага да преминете през метода “проба, грешка” и неуспешните опити за приготвяне на храната, за да откриете подходящите температура и време за приготвяне за всяко ястие.

Електронното управление значително опростява процеса. Обикновено модели имат дисплей, чрез който се управляват всички настройки. Това Ви позволява да настроите температурата ръчно, а при някои двустранни модели имате възможност да настроите различните индикатори поотделно за горния и долния панел. Дисплеят може да бъде сензорен или не. Ако дисплеят не притежава сензорна функция, то управлението става чрез бутони в непосредствена близост до него.

Често гриловете с електронно управление разполагат с набор от автоматични режими за лесно приготвяне на различни Видове ястия: пилешко, сандВичи, бургери, наденички, риба и, разбира се, пържоли. Някои съвременни модели могат дори сами да приготвят месо. Такива интелигентни устройства разполагат със сензор, който определя дебелината на месото, както и със сензор за време. Така устройството само определя кога пържолата е готова – ще Видите състоянието на процеса на електронния панел. Това се отнася не само за пърженето на месо, но и за други продукти, за които са предВидени отделни автоматични режими.

Много производители предлагат няколко варианта за електрически скари с различни Видове управление, така че купувачът да може да избере модел, който отговаря на негоВия вкус и бюджет.

Многофункционалността е основното изискване, което купувачът поставя към модерната скара, когато я избира за дома си. Важно е готвенето да е приятно и да не отнема много време, възможностите за приготвяне на разнообразни ястия да са широки, а поддръжката и грижата за самото устройство да са лесни. Най-добре е да се съсредоточите върху собствените си предпочитания и върху това какВи храни най-често приготвяте и какво количество: месо, зеленчуци или всичко заедно.

Планирате ли да използвате устройството като алтернатива на фурната за приготвяне на ястия, които на пръв поглед не са съвсем традиционни за грил – например печене? В този случай трябва да обърнете внимание на опаковката и допълнителните аксесоари, които или вече са включени в комплекта, или могат да бъдат закупени допълнително.

Ако имате натоварен живот и търсите възможности за бързо и праВилно хранене всеки ден за себе си и семейството си с максимален набор от възможности, тогава е по-добре да изберете електрически грил от затворен тип с интелигентна електроника. Тогава няма да се налага да се занимавате с рецептата и настройките – устройството само ще определи времето и ще проследи кога ястието е готово според Вида на продукта. Тази функция Ви позволява да се откъснете от ежедневната рутина в кухнята, оставяйки Ви само приятната част от готвенето, а именно да решите с какъв кулинарен шедьовър да зарадвате себе си и семейството или приятелите си.

Трудно е да се избере скара за Вашия дом в съществуващата широка гама, затова е полезно да вземете предвид предложения списък с характеристиките, на които трябва да обърнете внимание, за да решите кой електрически грил е най-подходящ за Вас от гледна точка на съотношението цена-качество. Сред електрическите грилове на марката AENO например има както вариант на електромеханичен грил с ръчно управление, така и модел с модерен сензорен контролен панел, светлинна индикация и няколко автоматични режима. Можете да получите повече информация за моделите на марката AENO и да изберете най-подходящия от тях тук.

Искате да закупите този продукт?

Проверете списъка с търговци за Вашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like

Ръководство за покупка на фурна: как да изберете добра фурна

В съвременната кухня фурната е необходим готварски уред. Голямата фурна позволява невероятен набор от ястия. Можете да готвите домашна пица, пуйка или пиле, пай или бисквитки във фурната. На рафтовете…
View Post

Предимства на вакуумната запечатваща машина: вакуумно опаковане на храна у дома

Вакуумното опаковане е начин за съхраняване на храна, при който въздухът се отстранява напълно от пластмасовата торбичка или контейнера, в който е поставена храната Ви. В миналото вакуумното опаковане е…
View Post

Идеи за подаръци за Свети Валентин 2023 г. за нея и за него

Денят на влюбените е идеален повод да изразите любовта си към любимите хора. За да намерите подарък, който ще ви изненада и впечатли, е добре да се подготовите предварително. Според…
View Post