Cum funcționează un ionizator de aer – principiul de funcționare al ionizatorului de aer

Total
0
Shares

Pe măsură ce stilul de viață sănătos este acceptat pe scară largă, oamenii acordă mai multă atenție microclimatului confortabil de acasă și la birou. Calitatea aerului respirat are o importanță deosebită pentru locuitorii marilor orașe, deoarece aceștia trebuie să suporte stresul și poluarea aerului.

Umidificatoarele, purificatoarele de aer și ionizatoarele sunt deja cunoscute. Toate aceste dispozitive fac ca aerul din habitatul oamenilor să fie mai sănătos. Toată lumea dorește să beneficieze de avantajele unui aer curat și bine umidificat. Procesul de ionizare este adesea mai complex și mai puțin cercetat. Să detaliem: cum funcționează un purificator de aer ionic și care este utilizarea sa?

Ce este un ionizator de aer?

Un ionizator este un dispozitiv care permite aerului să treacă prin el generând ioni de oxigen pozitivi și negativi. În natură, acest proces are loc sub influența soarelui sau în timpul unei furtuni. Într-un apartament din oraș, unde nu ventilăm atât de des, concentrația de ioni este de 15-20 de ori mai mică decât indicatorii naturali.

Principiul de funcționare al ionizatorului de aer
Componenta principală a unui ionizator de aer este un emițător special care creează un câmp ionizant prin care trece aerul murdar. Ionizatoarele de aer sunt clasificate în două tipuri în funcție de principiul de funcționare: unipolare și bipolare.

Ionizatoarele unipolare sunt potrivite pentru apartamente și birouri. Aceste dispozitive eliberează doar ioni negativi, ca urmare, sunt considerate cele mai populare. Interesant este faptul că toate echipamentele de uz casnic și de birou din jurul unei persoane creează particule cu o sarcină pozitivă. Deci, pentru a genera un microclimat confortabil în cameră, putem adăuga ioni negativi în aer pentru a obține un echilibru. Ionizatoarele bipolare eliberează atât ioni de aer pozitivi, cât și negativi. O astfel de unitate este necesară doar în spațiile lipsite de aparate electrice. În lumea modernă, când oamenii sunt înconjurați de gadgeturi, ionizatoarele bipolare sunt inutile.

Cum funcționează

În cele mai multe cazuri, proporția de ioni de aer variază între 600 și 50 000 la 1 m3 de aer. De obicei, aerul este saturat mai ales în zonele muntoase, departe de orașele mari, în zonele de stațiune, în apropierea mării. Ce face și cum funcționează un ionizator de aer?

În interiorul aparatului se află electrozi ionizatori (O2 negativ și H+ pozitiv). Între ei există o tensiune ridicată. Principiul de funcționare al acestor dispozitive se bazează pe efectul unei descărcări corona. Prin intermediul unui curent electric, se formează o descărcare, în urma căreia ionii de aer sunt emiși în mediul înconjurător, amestecați cu moleculele de oxigen, iar spațiul este umplut cu ioni încărcați negativ. Acțiunea lor este menținută pe o rază de 2-3 metri de dispozitiv.

Aerul ionizat este foarte util pentru un organism uman: bunăstarea generală se îmbunătățește, starea de spirit crește, starea de somnolență dispare.

Aparatul purifică spațiul de aer din cameră. Ceața dispare din aer în decurs de 7 min, iar microbii după 2-3 ore.

Pentru încăperile cu o suprafață de 20 mp, sunt potrivite aparatele de putere mică, iar în încăperile de peste 20 mp este necesară instalarea unor ionizatoare de aer mai puternice.

Principalele beneficii

Principala trăsătură pozitivă a moleculelor anionice încărcate negativ este aceea de a spori activitatea celulelor roșii din sânge. Acest efect explică impactul benefic al aerului ionizat asupra organismului uman. De asemenea, ionizatorul combate în mod activ foamea de oxigen. Care sunt beneficiile utilizării ionizatoarelor pentru oameni?

Somn mai bun și bunăstare mai bună
Organismul are timp să se odihnească și să se refacă peste noapte, astfel încât în timpul zilei simțim vivacitate, prospețime, activitate, bună dispoziție, eficiență și concentrare sporite.

Accelerarea metabolismului
Rata metabolică afectează greutatea și aspectul fizic. Accelerarea proceselor are un impact pozitiv asupra menținerii unei greutăți corporale sănătoase. De asemenea, acest proces poate contribui la regenerarea țesuturilor și la ameliorarea arsurilor și a unor boli, inclusiv bronșită, faringită, pneumonie.

Creșterea imunității
Saturarea țesuturilor și organelor corpului uman cu oxigen ajută la întărirea sistemului imunitar.

Aer sănătos
Printre beneficii se numără și curățarea încăperii de poluanți, germeni și viruși. Realitatea, însă, este mai nuanțată. Adevărul este că ionii negativi colectează o parte din substanțele nocive. Dar acestea vor rămâne pe suprafețe dacă nu sunt îndepărtate suplimentar în timpul procesului de curățare manuală. De asemenea, pentru o funcționare mai eficientă a ionizatorului, se recomandp curățarea aerului cu purificatoare sau alaegerea unui model de purificator cu opțiune de ionizare, pe care AENO îl are în gama de produse pentru tratarea aerului.

Îngrijirea personală
Există păreri conform cărora dispozitivele, cu potențial pozitiv asupra stării de bine, pot fi un sprijin suplimentar pentru măsurile profilactice ale bolilor oncologice și cardiovasculare și pot accelera metabolismul, având predispoziția de a reduce impactul negativ al substanțelor toxice și de a neutraliza ionii pozitivi dăunători din apropiere, fiind posibil chiar să neutralizeze microbii și virușii.

Măsuri de precauție

Atunci când se utilizează un ionizator, ca orice alt aparat electrocasnic, trebuie luate unele măsuri de precauție.

Certificat de calitate
Orice dispozitiv trebuie să aibă un certificat de calitate. Acesta confirmă siguranța utilizării. Dacă aparatul produce mai mult de 55 000 de ioni pe 1 centimetru cub, acesta trebuie să aibă și un certificat medical, deoarece astfel de dispozitive sunt clasificate ca modele de echipamente profesionale.

Condiții de utilizare
Ionizatorul este conceput pentru a funcționa în interior. Ferestrele și ușile trebuie să fie bine închise în timp ce dispozitivul este în funcțiune. Umiditatea recomandată în cameră trebuie să fie între 45 și 75%.

Limită de timp
Este important să înțelegeți că ionizarea crește cantitatea de ozon. Dacă se abuzează de ea și se depășește concentrația acesteia, poate afecta sănătatea, iar echipamentele din casa pot avea de suferit (laptopuri, PC-uri, televizoare etc.). Deci, este mai bine să nu fie depășit timpul de funcționare recomandat de producător și să fie monitorizat nivelul de ozon din aer.

Sfaturi pentru utilizare

Pentru cele mai bune performanțe, se recomandă utilizarea ionizatorul de aer după ce este curățat aerul cu un purificator și un umidificator. De asemenea, poți lua în considerare achiziționarea unor dispozitive universale: purificatoare de aer sau umidificatoare cu funcție de ionizare.

Doriți să cumpărați acest produs?

Consultați lista comercianților din țara dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like