Jak funguje ionizátor vzduchu – princip fungování ionizátoru vzduchu

Total
0
Shares

Vzhledem k tomu, že zdravý životní styl se stává všeobecně rozšířeným, lidé věnují více pozornosti příjemnému mikroklimatu doma i v kanceláři. Kvalita dýchacího vzduchu je důležitá zejména pro obyvatele velkých měst, kteří musí snášet stres a znečištěné ovzduší.

Zvlhčovače vzduchu, čističky vzduchu a ionizátory už těžko někoho překvapí. Všechna tato zařízení činí vzduch v lidských obydlích zdravějším. Každý chce využívat výhod čistého a dobře zvlhčeného vzduchu. Proces ionizace je často složitější a méně prozkoumaný. Probereme si: jak funguje iontová čistička vzduchu a jaké je její využití?

Co je to ionizátor vzduchu

Ionizátor je zařízení, které propouští vzduch a vytváří kladné a záporné ionty kyslíku. V přírodě tento proces probíhá pod vlivem slunce nebo během bouřky. V městském bytě, kde tak často nevětráme, je koncentrace iontů 15-20krát nižší než přírodní ukazatele.

Princip fungování ionizátoru vzduchu
Hlavní součástí je speciální zářič, který vytváří ionizační pole, jímž prochází znečištěný vzduch. Ionizátory vzduchu se podle principu činnosti dělí na dva typy: unipolární a bipolární.

Unipolární ionizátory jsou vhodné do bytů a kanceláří. Tyto přístroje uvolňují pouze záporné ionty, v důsledku čehož jsou považovány za nejoblíbenější. Faktem je, že veškeré vybavení domácnosti a kanceláře v okolí člověka vytváří částice s kladným nábojem. Abychom tedy v místnosti vytvořili příjemné mikroklima, můžeme do vzduchu přidat záporné ionty a dosáhnout tak rovnováhy. Bipolární ionizátory uvolňují jak kladné, tak záporné ionty vzduchu. Taková jednotka je nutná pouze v prostorách bez elektrických spotřebičů. V moderním světě, kdy jsou lidé obklopeni přístroji, jsou bipolární ionizátory zbytečné.

Jak funguje

Ve většině případů se podíl vzdušných iontů pohybuje od 600 do 50 000 na 1 m3 vzduchu. Obvykle je vzduch nasycen zejména v horských oblastech, daleko od velkých měst, v letoviscích, v blízkosti moře. K čemu slouží a jak funguje ionizátor vzduchu?

Uvnitř přístroje jsou ionizační elektrody (záporný O2 a kladný H+). Mezi nimi existuje vysoké napětí. Princip činnosti těchto zařízení je založen na účinku korónového výboje. Pomocí elektrického proudu vzniká výboj, v jehož důsledku se do prostředí uvolňují vzdušné ionty, které se smíchají s molekulami kyslíku a prostor se zaplní záporně nabitými ionty. Jejich působení se udržuje v okruhu 2-3 metrů od zařízení.

Ionizovaný vzduch je pro lidský organismus velmi užitečný: zlepšuje se celková pohoda, zvyšuje se nálada, mizí letargie.

Přístroj čistí vzdušný prostor v místnosti. Během 7 minut zmizí ze vzduchu opar a po 2-3 hodinách choroboplodné zárodky.

Pro místnosti o rozloze do 20 m2 jsou vhodné spotřebiče s nízkým výkonem, v místnostech nad 20 m2 je nutné instalovat výkonnější ionizátory vzduchu.

Hlavní výhody

Hlavní pozitivní vlastností záporně nabitých aniontových molekul je zvýšení aktivity červených krvinek. Tento účinek vysvětluje příznivý vliv ionizovaného vzduchu na lidský organismus. Ionizátor také aktivně bojuje proti nedostatku kyslíku. Jaké jsou výhody používání ionizátorů pro člověka?

Lepší spánek a pohoda
Tělo má přes noc čas na odpočinek a regeneraci, takže během dne pociťujeme čilost, svěžest, aktivitu, dobrou náladu, zvýšenou výkonnost a koncentraci.

Zrychlení metabolismu
Rychlost metabolismu ovlivňuje hmotnost a vzhled. Zrychlení procesů má pozitivní vliv například na udržení zdravé tělesné hmotnosti. Také tento proces může přispět k regeneraci tkání a úlevě při popáleninách a některých onemocněních, včetně bronchitidy, faryngitidy, zápalu plic.

Zlepšení imunity
Nasycení tkání a orgánů lidského těla kyslíkem pomáhá posilovat imunitní systém.

Zdravý vzduch
Mezi přínosy patří také čištění místnosti od škodlivin, mikrobů a virů. Skutečnost je však diferencovanější. Pravdou je, že záporné ionty skutečně zachycují některé škodlivé látky. Ty však zůstanou na povrchu, pokud je během ručního úklidu dodatečně neodstraníme. Také pro efektivnější provoz ionizátoru se doporučuje zapnout po čištění vzduchu čističky nebo zvolit model čističky s možností ionizace, kterou značka AENO ve svém sortimentu nabízí.

Sebepéče
Existují názory, že zařízení, která potenciálně pozitivně ovlivňují vaše bytí, mohou být dodatečnou podporou pro preventivní opatření proti onkologickým a kardiovaskulárním onemocněním a zrychlit metabolismus, mají predispozici ke snížení negativního vlivu toxických látek a neutralizaci škodlivých kladných iontů v blízkosti počítače, dokonce je možné neutralizovat mikroby a viry.

Preventivní opatření

Při používání ionizátoru, stejně jako u jiných elektrických spotřebičů v domácnosti, je třeba dodržovat určitá bezpečnostní opatření.

Certifikát kvality
Každý přístroj musí mít certifikát kvality. Ten potvrzuje bezpečnost používání. Pokud přístroj produkuje více než 55 000 iontů na 1 centimetr krychlový, musí mít také lékařský certifikát, protože takové přístroje jsou klasifikovány jako modely profesionálních zařízení.

Podmínky použití
Ionizátor je určen pro práci v interiéru. Okna a dveře musí být během provozu přístroje těsně zavřená. Doporučená vlhkost v místnosti by se měla pohybovat mezi 45 a 75 %.

Časové omezení
Je důležité si uvědomit, že ionizace zvyšuje množství ozonu. Při jeho zneužití a překročení jeho koncentrace se zhoršuje lidské zdraví a trpí zařízení (notebooky, počítače, televizory atd.). Proto je lepší nepřekračovat dobu provozu doporučenou výrobcem a sledovat hladinu ozonu ve vzduchu.

Tipy pro použití

Pro dosažení nejlepšího výkonu se doporučuje používat ionizátor vzduchu po vyčištění vzduchu čističkou a spuštění zvlhčovače. Můžete také zvážit zakoupení univerzálnějších zařízení: čističek vzduchu nebo zvlhčovačů vzduchu s ionizační funkcí.

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like