Hlavní typy mixérů

Total
0
Shares

Mixér je nezbytným pomocníkem při přípravě nejrůznějších pokrmů v každém ročním období: od letních koktejlů po zimní polévky. Přístroj umožňuje snadnou přípravu těsta na pečivo, mletého masa, bramborové kaše a koktejlů. Díky velkému množství různých nožů a dalšího příslušenství může zcela nahradit plnohodnotný kuchyňský robot. Na jednu stranu mixérem v kuchyni nikoho nepřekvapíte. Při vší zdánlivé jednoduchosti operací však často není jasné, na co si dát při nákupu pozor.

Značky nabízejí celou řadu mixérů s nejrůznějšími mechanismy, funkcemi a designem. Jaké typy mixérů tedy existují? Jaké jsou výhody různých modelů? Který mixér je nejlepší pro požadované funkce nebo práci s konkrétními produkty?

Ponorné a džbánkové mixéry mají odlišnou konstrukci. Oba mají své estetické a funkční výhody. Dalším způsobem klasifikace je rozlišení mezi osobními mixéry a kombinovanými modely.

Ponorné mixéry

Ponorný mixér je nejkompaktnější model. Přístroj se také nazývá ruční nebo tyčový mixér. Tento přístroj se skládá z dlouhého ramene s motorem uvnitř a tlačítky pro ovládání vně. K této základně je připojena ponorná část s noži na konci.

Tento typ zařízení se může prodávat s nádobkou nebo bez ní. Uzávěry pro mixér mohou být na sekání, šlehání a míchání ingrediencí. Standardní sada obsahuje: mixovací nohu s noži, metlu na šlehání, hák nebo metlu ve tvaru písmene “S”.

Vršek ponorného mixéru může být vyroben z plastu nebo oceli. Čepele jsou obvykle vyrobeny z nerezové oceli, ale existují i plastová pouzdra s kovovými čepelemi. Nádoba na ponorný mixér, pokud je dodávána v krabici – z plastu nebo z tvrzeného skla.

Tento typ mixéru je vhodný pro přípravu pyré a koktejlů, hnětení těsta a lze jej použít i k přípravě mléčných koktejlů. Jedná se o nejpřenosnější model, protože s ním můžete mixovat téměř v jakékoli nádobě. Pokud však vaříte bez víka, mohou po celé kuchyni létat stříkance.

Mějte na paměti, že tento přístroj je třeba během používání neustále držet v ruce. V případě dlouhé nepřetržité práce přístroje by se však uživatel neměl obávat – mnoho značek zajistilo ochranu motoru proti přehřátí, takže přístroj musí vydržet všechny deklarované rychlosti.

Mimochodem, důležitou vlastností ponorného mixéru je počet rychlostí, kterými může pracovat. Může jich být od 2 do 20. Základní pravidlo zde zní: čím více, tím lépe. Volba mezi různými rozsahy rychlostí poskytuje více možností při přípravě různých pokrmů s různou strukturou, protože pro hnětení těsta, šlehání smetany na pusinky nebo výrobu krému je lepší použít různou intenzitu.

Některé modely také podporují režim Turbo pro zvýšení rychlosti podle potřeby. Tento režim je důležitý pro dosažení co nejhladší konzistence.

Džbánové mixéry

Džbánový mixér, známý také jako stojanový a stolní mixér, je nádoba na motorové základně s ovládacím panelem. Tento typ přístroje je vhodný pro přípravu koktejlů, šejků, palačinkového těsta, dětské výživy a krémových nebo pyré polévek. Při dostatečném výkonu dokáže také drtit led.

Nádoba tohoto mixéru má vždy uzávěr, což řeší problém s rozstřikováním.

Zařízení tohoto typu se instaluje na vodorovnou plochu kuchyňského stolu. Uživatel nemusí nic držet v rukou a neustále jej ovládat. Stačí vložit výrobky do nádoby, uzavřít víčko a stisknout tlačítko “Start” na zařízení. Během chodu mixéru můžete odpočívat a připravovat něco jiného.

Některé moderní modely mají předprogramovaná nastavení s pevným časováním a rychlostí v závislosti na produktech určených k vaření: pyré, smoothie nebo těsto. Například značka AENO nabízí modely s různým počtem automatických předprogramovaných režimů pro každý typ výrobku a texturu přísad: mléko, polévka, smoothie, zelenina atd. Kromě toho mixéry AENO umožňují nejen mlít, ale také vařit různé pokrmy jako v běžném hrnci – v režimu vaření. Stačí jen vložit produkty do nádoby, vybrat program, stisknout tlačítko “Start” a počkat, až bude vše připraveno. Ovládací panel je umístěn na dotykovém displeji, který je intuitivní – digitální displej zobrazuje všechny potřebné informace: teplotu, dobu vaření a zvolený režim. Další pohodlnou možností, kterou značka AENO nabízí, je časovač odloženého startu: pro jeho použití naplňte nádobu, zvolte program a nastavte dobu, o kterou chcete začátek práce odložit.

Minimální výkon pro běžnou práci stojanového mixéru je od 600 W. Ale například schopností rozbíjet led se mohou pochlubit pouze výkonnější modely – od 750 W. V tomto případě je nutné uvedení této možnosti od značky. Pro tyto účely mohou být k dispozici další konstrukční prvky zařízení. Takže mixéry AENO s výkonem 800 W mají také speciální nože, které slouží k drcení ledu. Díky tomu můžete do nádoby vložit například zmražené bobule, což výrazně šetří čas při vaření.

Pokud má džbánkový mixér dostatečný výkon, kvalitní nože s vysokou rychlostí otáčení, zvládne tento přístroj i sekání masa. Modely z nabídky značky AENO s 8 nerezovými noži a rychlostí otáčení až 28 000 otáček za minutu to rozhodně zvládnou.

Důležitou, i když ne nejzřetelnější vlastností stojanových mixérů je bezpečnost. To může být důležité, pokud máte děti. Nože mixéru jsou umístěny uvnitř, na samém dně nádoby, a je velmi obtížné se k nim během provozu náhodně dostat.

V případě přehřátí motoru jsou značky vybaveny ochrannou možností automatického vypnutí zařízení. Kromě toho se například mixér značky AENO sám vypne i v případě, že je sejmut ze základny a při otevření krytu.

Záleží také na materiálu sklenice – může být plastová nebo skleněná. Skleněné sklenice jsou samozřejmě ekologičtější, odolnější a bezpečnější než plastové. Žáruvzdorné sklo při vaření neuvolňuje škodlivé látky.

Nádoba ve tvaru džbánu umožňuje pohodlně přelévat hotové směsi z mixéru do nádob k servírování. Dalším klíčovým kritériem při výběru stacionárního mixéru je právě objem nádoby, který se může u různých modelů lišit. Čím je větší, tím pohodlněji se v ní připravují pokrmy. V průměru se jedná o 1,2 – 1,4 litru. V modelech stojanových mixérů značky AENO je objem skleněné nádoby 1,75 litru, což vám umožní okamžitě vařit i pro velkou rodinu.

Řada značek navíc nabízí u svých modelů samostatný samočisticí režim. Po použití mixéru je třeba nalít do mísy vodu, přidat čisticí roztok, zvolit samočisticí režim a spustit jej. Tuto funkci mají implementovanou také mixéry AENO.

Kombinované modely

Kombinované modely mají všechny předpoklady nahradit výkonný kuchyňský robot, pokud jde o funkčnost. Klíčovou vlastností těchto přístrojů je kombinace funkce ponorného a džbánového mixéru. Sada obsahuje ponorný mixér se sadou nožů a čepelí, ještě jednu nádobu a další příslušenství: šlehací metlu, hák na těsto a další. Součástí balení může být také “šejkr” – sklenice na pracovní základně s motorem, jako u stojanového mixéru.

Existují také specifické typy mixérů: mixéry na šťávu, mixéry na kaši a mixéry na polévku. Tyto přístroje se liší tím, že kromě mletí jsou schopny okamžitě připravit konkrétní pokrmy.

Osobní mixér

Osobní mixér je kompaktní. Může to být ponorný mixér s nádobou, něco podobného jako šejkr nebo miniaturní stojanový mixér. Tento přístroj připravuje 1-2 porce najednou. Pohár má obvykle kryt, který se snadno přenáší. Je vhodný pro sportovní výživu či na cesty.

Jaký typ mixéru zvolit

Jak si tedy mezi různými mixéry na trhu dobře vybrat? Je důležité věnovat pozornost svým potřebám a požadavkům: co plánujete vařit? Potřebujete další funkce a automatické režimy? Typ mixéru by měl být vybrán na základě funkcí, které od přístroje požadujete.

Pokud je přístroj vybrán pouze jako pokročilejší náhrada mixéru, postačí ponorný mixér. Úplně jiný příběh je, pokud plánujete často připravovat mleté maso – potřebujete mixér se samostatnou mísou a možností vybrat si různé nože, které se do ní nainstalují a které budou dobře plnit svou práci. Zároveň nezapomeňte vzít v úvahu, že cena přístroje závisí na jeho výkonu a počtu nožů. Jak bylo uvedeno výše, větší výkon je užitečný pro zpracování masa, tvrdé zeleniny nebo ořechů. Určete si typy nožů, které potřebujete, podle typu pokrmů: struhadlo nebo kostičky?

Nejlepší volbou pro přípravu koktejlů a jogurtů, cereálií a polévek je džbánkový mixér. Pokud budeme uvažovat o výkonných modelech s vysokou rychlostí otáčení nožů, pak si poradí i s mletím masa. A pokud se snažíte žít zdravým životním stylem a udržovat správnou výživu a vysoká aktivita pro vás znamená hodně, abyste byli úspěšní v práci i doma, nejlepší volbou je džbánkový mixér s dalšími možnostmi. Ten vám umožní rychle připravit kaši nebo polévku: jeden přístroj suroviny rozemele a uvaří. Jednoduše vložíte výrobek, zvolíte režim a pokračujete v práci, aniž byste se dlouho rozptylovali rutinou. Je to nejlepší volba pro přípravu smoothies, jogurtů, cereálií a polévek. A pokud je pro vás důležitý plný cyklus, pak je lepší věnovat pozornost modelům s možností režimu vaření, jako je AENO. Více informací o schopnostech mixérů značky AENO se dozvíte na tomto odkazu: https://aeno.com/cz/category/kitchen#Blenders

Chcete si KOUPlT tento produkt?

Podívejte se na seznam prodejců ve vaší zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Also Like

Co je sous-vide

Hlavním trendem moderní kuchyně je zdravá výživa. Existuje stále více různých způsobů, jak připravit chutné a zdravé jídlo. Výhodnější je vaření bez smažení, například v páře nebo ve vakuu. Jednou…
View Post